Az ásványi sók a védőtápanyagokhoz tartoznak. A tápanyagok közül egyedüli szervetlen anyagok. Különböző vegyületeket alkotnak, és a természetben a növény és állatvilágban is megtalálhatóak.
Fontos szerepük van az emberi szervezet működésében és felépítésében. Hiányuk anyagcsere és idegrendszeri zavarokat okoz.
Napi szükségletet a növényi és állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával fedezzük.
Az emberi szervezetben 4% ásványi anyag található. Naponta átlagosan 15 - 20 gr ásványi anyagot választ ki a szervezet, ezt a táplálkozással pótolni kell.
Az egyes ásványi anyagokra az emberi szervezetnek különböző mennyiségben van szüksége. Azokat az elemeket, amelyeket a szervezet grammnyi mennyiségben igényel, makroelemeknek, amelyeket pedig milligramm vagy ennél kisebb mennyiségben mikroelemeknek (nyomelemeknek) nevezzük.
Makroelemek: nátrium, kálium, klór, kalcium, magnézium, foszfor, kén. Mikroelemek: vas, cink, mangán, jód, réz, fluor,stb.
Az ásványi anyagok vízben oldódnak, ezért a zöldségféléket vékonyan kell hámozni, és kevés vízben főzni. Ajánlott a főzővizet felhasználni, mert az élelmiszerekből az ásványi sók egy része kioldódik.
forrás: Natúragyógynövény
|