Vasas tények

Címkék: vas ismertető schüssler sók

2012.08.22. 10:21

 

iron.jpgInfók a vasról


"Elsősorban az energiaforgalomban játszanak szerepet a vastartalmú enzimek, míg a vérplazmában egy speciális szállítófehérjéhez kötve kb. 5 mg vas található. Az aktív vas 80% - a vörösvértestek hemoglobinjában ( ez az oxigént

 szállító, vastartalmú fehérje ), közel 20% - a pedig a mioglobinban ( az izomban levő, fehérje tartalmú festékben ) található.
Az egészséges újszülött vaskészlete 4 - 6 hónapos korig elegendő. Az első élethónapokban a csecsemők nagy mennyiségű vasat használnak fel a gyors növekedéshez. Az anyatej és a tehéntej azonos mennyiségű vasat tartalmaz, de míg az anyatej vastartalmának 50% - a szívódik fel, addig a tehéntejből mindössze 10%, a vassal dúsított tápszerekből pedig csak 5% hasznosul. A tápszerekben ennek megfelelő a vas aránya. A koraszülötteknek kevesebb idő áll rendelkezésre a vasraktárak feltöltéséhez, így vaskészletük mindössze 1 - 2 hónapig elegendő. Érthető tehát az anyatejes táplálás döntő jelentősége. 
A második életévben a gyors növekedés lassul, így a szokásos étrend egyre inkább kielégítő a vasbevitel szempontjából. A serdülőkorban ismét a gyors növekedés a jellemző, fokozott vasszükséglettel, a vashiányos terhes anya gyakrabban hoz a világra kis súlyú újszülöttet, valamint a koraszülés kockázata is nagyobb."

forrás: vital.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://schusslersok.blog.hu/api/trackback/id/tr594726619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása